... Kinesitherapie & Osteopathiepraktijk
Youri Thijs

Osteopathie

Vaak bevindt de oorzaak van bepaalde pijnklachten zich op een heel andere plaats in het lichaam dan de locatie van de pijnklacht zelf. Zo kan bv een maag- of darmprobleem aanleiding geven tot rugklachten.

In de osteopathie wordt het lichaam als één geheel beschouwd waarbij de drie grote lichaamssystemen (het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het craniosacrale systeem) elkaar beïnvloeden.

Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van een klacht door in het ganse lichaam de beweeglijkheid van de gewrichten, spieren, bindweefsel, zenuwen en ophangsystemen van de organen na te gaan en daar waar nodig te herstellen. Bewegingsverliezen van deze structuren kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een ongeval, ziekte, operatie, bevalling, slechte voedingsgewoontes, gebrek aan beweging, stress, waardoor klachten in één of meerdere gebieden kunnen ontstaan.

De osteopaat zal hierbij ook de zenuwgeleiding en doorbloeding naar het probleemgebied trachten te optimaliseren zodat het lichaam zichzelf beter kan genezen.

Kinesitherapie

Verloop van de behandeling

De eerste consultatie start met een uitgebreid vraaggesprek om een duidelijk beeld te krijgen van uw klacht en uw medische voorgeschiedenis.

Vervolgens gebeurt er een uitgebreid lichaamsonderzoek. Dit beperkt zich niet enkel tot uw klachtenregio. Bewegingsbeperkingen worden in het hele lichaam opgespoord om de oorzaak van de klacht te lokaliseren.

Tijdens het onderzoek wordt allereerst onderzocht of een osteopathische behandeling een indicatie voor je is of als je doorverwezen moet worden naar een arts voor verder onderzoek.

Tijdens de behandeling worden de gevonden bewegingsbeperkingen manueel beïnvloed. Dit gebeurt niet alleen op de plaats waar de pijn zich voordoet maar eveneens op andere plaatsen dan daar waar de klacht zich bevindt. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van zowel zachte technieken als gerichte manipulaties en viscerale technieken. Alle technieken worden uiterst zorgvuldig en veilig toegepast.

De periode tussen de behandelingen kan variëren van 2-3 weken tot 3 maanden. Deze tijd heeft het lichaam nodig om tot een nieuw evenwicht te komen. Meerdere behandelingen zijn soms nodig om een optimaal evenwicht te bereiken.
De gemiddelde verwachtingen liggen bij een behandelingsfrequentie van 3 tot 4 behandelingen.

Wanneer is osteopathie o.a. aangewezen?

Een aantal voorbeelden van klachten die een indicatie kunnen zijn voor osteopathie zijn onder andere:

  • acute en chronische lage rugpijn (discushernia, ischias, blokkade…)
  • bekkenpijn
  • duizeligheid, hoofdpijn
  • nekpijn
  • trapeziussyndroom
  • kaakgewrichtsproblemen
  • peesletsels zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog of golferselleboog,…
  • schouderklachten
  • prikkelbare darmsyndroom
  • verteringsproblemen
  • ...
Kinesitherapie